FULBRİGHT ile Amerika Yolu (2)

       Bir önceki blog yazımda Amerika'dan yazacağımı ve gidiş tarihimin 15 temmuz olduğuydu (1 ağustosa ertelendi)  fakat önemli olanın Türkiye'de yaşanılan adımlar olduğunu fark ettim ve size ufak ufak bunlardan bahsetmek istiyorum çünkü bir çok şeyi ben de yaşadıkça öğreniyorum dediğim gibi çok fazla kaynak yok sadece eski bursiyerler ile  konuşup bilgi alabiliyorum bu aşamada. 

         5 mayıs gibi iki ay sürecek İngilizce eğitimimiz başladı bu süreçte haftada toplam dokuz saat ders aldık ve bunların üç saati bireysel dersler iken altı saati grup dersleriydi maksimum altı kişili grup dersleri aldık Fulbright bu yıl TAD ( Türk Amerikan Derneği) ile beraber çalışıyordu fakat her yıl aynı mı bilmiyorum. Dersler speaking üzerine olup aşırı derece de fark oluşturuyor eğer özel ders almak isterseniz de tavsiye ettiğim kurum artık kendisi her şey speaking ile gramer , reading ve listining derslerde hocalar eşliğinde yapılıyor ve grup dersleri ile bireysel dersler eş zamanlı ilerliyor. İlgileri benim çok hoşuma gitti açıkçası bir problem yaşadığımda gerek hocalarım gerekse TAD bana çok yardımcı oldu. Ödev verilmiyor denilecek kadar az verildi fakat iki veya üç quiz ,vize ve final sınavlarınız oluyor. Bir de kursa başlamadan ve kurs bitiminde Dualingo'nun seviye tespit sınavına giriliyor amaç sizi en iyi şekilde en iyi yere koyup gelişmenizi sağlamak bu nedenle kopya çekme  olaylarına girmeyin çünkü amaç İngilizcenizi geliştirmek ve size en doğru eğitimi verebilmeleri.
           
      Gelelim vize işlerine, bu aşamaya geldiğinizde zaten Fulbright sizi oldukça bilgilendiriyor o nedenle nasıl yapmanız gerektiğinden değil daha çok süreçten bahsetmek istiyorum.(Fulbright her öğrencisini J1 ile yolluyor bunun gerekliliklerini daha sonra size aktaracağım) . Öncelikle ara ara sizden tekrar belgeler  istenebiliyor bu nedenle Amerika konsolosluğuna mailinizi sürekli olarak aktif kullanmalısınız ve vize için istenilen formları doldurup(ds2019 ve ds160 vb.) ve belgeleri tamamlayıp mail atmanız gerekiyor hangi şehirden istediğinize bağlı olarak bu formlar her yıl değişiyor ve şehir olarak da değişiyor.  Önemli olan nokta şu ki Amerika konsolosluğuna mail attığınız zaman şehir dışından gidecekseniz belirtin çünkü size bugün öğleden sonra mesaj atıp ertesi gün sabah için randevu verebiliyor ben günü birlik gidip geldim fakat yetişememe durumunuzda oluşabilir. Fakat "Vizem onaylanır mı?"  gibi bir korkunuz olmasın Fulbriht bursiyerlerinin sponsoru Amerika olduğundan vizenizin onay almama olasılığı hiç yok. Zaten bunu konsolosluk biliyor bu nedenle size soru sormak için soruyor " Nereye gideceksin? nerede okuyacaksın? bölümün nedir?" gibi basit sorular var heyecan yapmanızı gerektirmeyecek sorular. Pasaportunuz onlarda kalıyor bu konuda da endişelenmeyin ve bu aşamadan sonra da isterseniz gidip vizenizi teslim alıyorsunuz isterseniz Ups ile size kargolanıyor.
      Fulbright sizi iki defa oryantasyona çağırıyor Türkiye süreci içinde ve buralarda size her türlü adımı açıklıyor aslında ama ben bu bursu kazanırken öğrendiğim bir çok detay oldu ve bunları size aktarmak istiyorum. Ne beklendiğini çok az biliyormuşum kısacası...  

  J1 kapsamı her burs için aynı mı bilmiyorum ama Fulbright bursiyeri olarak gidiyorsanız gelir kazanacak bir işte çalışamıyorsunuz bu durumda oldukça katı kuralları var çünkü zaten her şeyiniz karşılanıyor ve sizin para kazanmaya değil eğitiminize odaklanmanızı istiyorlar. Zorunlu olarak 100 saat gönüllü olarak ve 75 saat stajyer olarak çalışmak durumundasınız. eğer bir kaç tane yerde stajyerlik yapmak istiyorsanız sorun değil gözlemci olarak da çalışabiliyorsunuz. Hatta farklı eyaletten çalışacak bir yer bulabilirseniz tatilinizde gidip çalışabiliyorsunuz tüm bu süreçte zaten sizi koordinatörünüz yönlendiriyor. Eyaletten eyalete değişebiliyor fakat bazı uyarılarda bulunmam gerekiyor. Öncelikle alkol alma ve tüketme yaşı 21 ve sizi çevrenizden biri şikayet edebilip uyarı almanızı sağlayabilir. Ayrıca Amerika da ücretsiz stajyerlik yapmak için iş yeri bulmak oldukça zor bu nedenle gitmeden araştırma yapmanız gerekiyor önerim çevrede çalışabileceğiniz birden fazla yer araştırmanız gerekiyor ve CV hazırlamanız gerekiyor CV için ufak önerim olacak; yeni nesil yani İNFOGRAFİK CV hazırlamanız gerektiği çünkü şimdilerde dikkat çekici ve düzenli olan CV ön görüşü olumlu etkilemekte (Yeni Nesil CV Hazırlama) ve oldukça özenerek hazırlamanız gerekmekte. Kesinlikle gitmeden önce herkesle konuşup fikir alın neler yapabileceğinize dair. Neler yapmak istediğiniz düşünün ve araştırın özellikle eyaletiniz ve mezun olan bursiyerler ile konuşmanız yardımcı olacaktır. eğitim sistemi Amerika'nın oldukça farklı bu nedenle yanınızda pdf olarak mesleki kaynak götürmeniz gerekmekte çünkü alıntı ile ödev yapamıyorsunuz eğer yaparsanız bu bilgi hırsızlığına giriyor ve bursunuzun yanmasına sebep olabilecek bir durum kendisi bu konuda oldukça katı olduklarını herkes belirtiyor.  Ayrıca çok acil bir durum söz konusu olmadığı süreçte doktora gitmeniz veya eczaneden ilaç almanız önerilmiyor. ilaçların hem yan etkileri ile baş etmeniz sıkıntılı olduğundan hem de sağlık konusu pahalı olduğundan yanınızda düzenli kullandığınız veya kullanma ihtimali bulduğunuz ilaçları götürmeniz gerekiyor. Eğer benim gibi bıçak seti gibi ürünler götürmek istiyorsanız bunu önceden koordinatörünüze söylemelisiniz.
      
         Aşı konusuna değinmek istiyorum. Yaşanılan pandemi dönemi nedeniyle geçen yıl Amerika iki bursiyer kabul etmiş ve programın yarısında iki kişiyi de geri göndermiş. Biz bu yıl test yaptırıp gideceğiz ve Amerika'da on ila on beş günlük bir karantina sürecine gireceğiz ve aşımızı orada vurduracağız. Türkiye ile iletişim konusuna gelirsek orada size telefon ve hat veriliyor ve yerleştirildiğiniz yurt veya evde de internet bulunuyor. Eğer kadınsanız yanınızda ped götürmeniz gerektiği konusunda uyarı aldım çünkü Amerikalı kadınlar genellikle tampon kullanıyormuş bu tercih sizin.

    Amerika'da Bir ay oryantasyon süreciniz dokuz ay okul süreciniz oluyor ve acil bir süreç olmadığı süreçte tatillerde vs dönmenize izin verilmiyor. Bunu bilerek başvurmalısınız. https://fulbright.org.tr/turk-vatandaslarina-verilen-burslar Buradan araştırma yapabilirsiniz.
     
      Amerika da ise sizi tekrar bir sınav bekliyor. Kazandığınız üniversitenin seviye tespit sınavına giriyorsunuz ve sizin seviyenize bağlı olarak üç ayrı seçenek oluyor önünüzde. İngilizce seviyeniz okul seviyesinden düşükse derslerinizi İngilizce ağırlıklı alıyorsunuz, orta seviye İngilizceniz varsa %50 İngilizce %50 bölüm dersi alıyorsunuz, okul ile seviyeniz aynı ise bölüm odaklı ders alabiliyorsunuz. Sizden beklenen 2.5 ortalama yapmanız ve kendinizi olabildiğince geliştirmeniz aynı zamanda kendi ülkenizi en iyi şekilde tanıtmanız ve giderken host ailenize ve koordinatörünüze ev arkadaşlarınıza hediye almanız öneriliyor hoş başlangıç için. 

       Ufak hatırlatma yapayım dediğim gibi bir çok konuda katı kuralları bulunmakta ve bunları yerine getirmezseniz bursunuz iptal olup sizi ülkeden yolluyorlar ve ücreti geri ödemeniz bekleniyor. Ek olarak Fulbright kişisel harcamalarınız dışında ki tüm harcamalarınızı karşılıyor. bu nedenle de sizin için harcanan miktar oldukça yüksek bu nedenle kurallara uymanız gerekmekte ve sadece konu maddi olarak değil bu bursu tamamlayamama durumunda tekrar vize alabilme olasılığınız çok düşüyor ama başarılı olarak bitirirseniz bir çok yerde geçerliliği olan bir program. Eğer ciddi anlamda kendinize güveniyorsanız tecrübe edinmeniz gereken bir deneyim sizleri bekliyor.

    Şuanlık aklıma gelen önemli konular bunlar eğer sorularınız varsa iletişime geçerek sorabilir ya da yorum yapabilirsiniz. Güncelleme yaptıkça size bunu duyuracağım.
     
     Ek bilgi olarak KİRKWOOD COMMUNİTY COLLEGE Cedar Rapids - IOWA' ya gidiyorum. Şuan için hala araştırma dönemindeyim Iowa hakkında da ayrı bir bölüm yazacağım. Yaşayıp tecrübe etmeyi ve bu konuda devamlı olarak notlar tutacağım.Ayrıca yaşadığım problemleri de aktarmayı düşünüyorum şimdiden valiz hazırlıyorum fakat eksik illaki bir şeyler kalacaktır o nedenle bunları da sizin için not alıyor olacağım. 












Yorumlar

Popüler Yayınlar